Het gezin Damen-Huizing omstreeks 1910-1914.

Het gezin Damen-Huizing

De dorpen Nuenen en Gerwen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al sinds 1810 vormen ze samen een gemeente. Nuenen is verreweg het bekendste van de twee; niet in de laatste plaats door bekende inwoners als Vincent van Gogh, Stephanus Hanewinckel, Gerard van Maasakkers en Mateja Kezman. Het lijstje beroemde Gerwenaren is minder lang. Maar zijn minder bekende inwoners van Gerwen dan minder interessant?

Op bovenstaande foto staat een doodgewoon gezin uit Gerwen. Het hoofd van de familie, Pieter Arie Damen, werd in 1862 in St. Oedenrode geboren. Zijn beroep was landbouwer.  In juni 1901 vestigde hij zich aan de Langlaar in Gerwen. Zijn kersverse bruid Cornelia Huizing, een landbouweres uit Lieshout, volgde nog geen twee weken later. In de daaropvolgende jaren kregen Pieter en Cornelia vijf kinderen: Maria Christina Sophia, Jan André Samuel, Antoinetta Alida, Andrea Henrika en Evert Marinus.

In het archief van de Maatschappij van Welstand bevindt zich een brief over de situatie van het gezin Damen-Huizing omstreeks 1915.

Op de Hoeve groot ruim 8 H., verhuurd tegen ƒ 179,- worden wij ontvangen door de ruim 93-jarige grootmoeder, een krasse, spraakzame en opgewekte vrouw. Achtereenvolgens kwamen de boer, zijne vrouw, twee zoons en drie dochters binnen, die alle op ons een gunstige indruk maakten, al is de strijd om het bestaan hier niet gering te achten. Damen vertelde ons dan ook, dat hij vroeger veel tegenslag heeft gehad, dit zal dan ook wel een van de redenen zijn dat hij nog niet aflossen kan. De veestapel bestaat uit vier melkkoeien en een kalf, op stal stond een flink paard. De stal is een potstal. Er wordt kunstmest gebruikt, lupine. Inboedel en vee is tegen brandschade verzekerd, het gewas tegen hagelschade en het vee tegen ziekten. Het drinkwater is goed. De melk wordt verkocht, terwijl ook wat boter wordt gemaakt. Bijen worden niet gehouden. De toestand van het huis is niet al te best, van het dak waren heel wat pannen afgewaaid.De krasse grootmoeder uit bovenstaand fragment is Maria Anna Lamm, de moeder van Pieter, die in 1907 bij haar zoon introk. Zij overleed in 1920 op de respectabele leeftijd van zevenennegentig jaar.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
De Dorpsstraat in Stiphout
Bidprentje met afbeelding van Onze Lieve Vrouwe van Scherpenheuvel uit 1850.
Atelier van Vincent van Gogh achter de domineeswoning in Nuenen ergens in de jaren zeventig. Fotograaf Jan Bijvank, collectie RHCe
images/hourglass.png

ZOEKEN...