Wapen Nuenen, Gerwen en Nederwetten

Wapen Nuenen, Gerwen en Nederwetten

2 juli 1998: “Gevierendeeld; I en IV in sabel een leeuw van goud, getongd en genageld van keel; II en III in zilver een zesbladige roos van keel; in een schildhoofd van azuur drie sterren van goud. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels.”

Geschiedenis van het wapen
Formeel voerde de gemeente van 1821 tot 1998 geen wapen. In de praktijk werd het wapen van de voormalige gemeente Nuenen-Gerwen gecontinueerd. Bij gelegenheid van de opening van het gemeentehuis in december 1953 werd het gemeentewapen in brons op de voorgevel aangebracht. Het wapenschild wordt hier gehouden door twee leeuwen als schildhouder, terwijl het geheel is geplaatst op een lint met de tekst NUENEN C.A.. Overleg tussen gemeente, de Noordbrabantse Commissie voor Wapen- en Vlaggenkunde en de plaatselijke heemkundekring resulteerde in het Koninklijk Besluit van 2 juli 1998 nr. 98.001082 waarbij het wapen met bovenstaande beschrijving werd verleend.

Bronnen
Rapport betreffende herziening van de wapens van gemeenten en de instelling van wapens voor de dorpen in de Regio Eindhoven [Noordbrabantse Commissie voor Wapen- en Vlaggenkunde, september 1996].
Toon Verlijsdonk, ‘Het nieuwe gemeentewapen van Nuenen, Gerwen en Nederwetten’, De Drijehornicksels 7 (1998) nr. 2-3, 34-40.
Jan Melssen, ‘Een nieuw wapen v oor de gemeente Nuenen c.a.’, Van Schild en Vaan VI (1999) 21-23.
Jan Melssen, ‘Het wapen van de nieuwe  gemeente Nuenen c.a.’, De Nederlandsche Leeuw 117 (2001) 74-75.
Martien van Asseldonk, De Meierij ontrafeld. Plaatselijk bestuur, dorpsgrenzen en bestuurlijke indeling in de Meierij van ’s-Hertogenbosch, circa 1200-1832 [Tilburg, 2003] 246-247.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
De onthulling van het van Gogh Monument in Nuenen.
Toen Graad zijn lauwerkrans en beker liet zien was zijn vader apetrots.
Wandelaars passeren kasteel Croy.
bijlagen7.1
images/hourglass.png

ZOEKEN...