Een criminele lezing door Simon van Wetten

Niemand kan zijn lot ontlopen. Dat geldt voor de moderne mens,en dat was in de periode 1500-1800 niet anders. Dat wil niet zeggen dat in die drie eeuwen er niemand was die het lot tartte.

Integendeel. En dat lot tarten, dat levert in het geval van het gemeentearchief Gemert-Bakel ongeveer 10.000 dossiers in het crimineel- en civielrechtelijk archief op. In die duizenden processtukken treffen we ongeveer 40.000 mensen aan die het lot wél durfden tarten en uiteindelijk aan het kortste eind trokken. Niet zelden nam dat kortste eind de vorm aan van eengestropt touw, bungelend aan een galg.
Het rechterlijk archief biedt een verrassende, soms ook onthutsende en niettemin kostelijke inkijk in het leven van alle dag in een willekeurig Brabants dorp. Want al is in dit geval het Gemerts rechterlijk archief de bron, de gebeurtenissen die uit de oude dossiers opwellen zijn typerend voor het Brabantse plattelandsleven anno toen en laten ons kennis maken met de normen en waarden, zeden en gewoonten in de dorpse samenleving van destijds.

Van Wetten neemt de toehoorders mee naar de harde tijden van weleer, bespreekt de activiteiten van een notoire paardendief in diens persoonlijk Rampjaar 1672, bekijkt met hun de bedelbrieven van rondzwervende invaliden, laat hen kennis maken met Thijs met-dencrommenmond en komt met een vervelende onthulling. Hij biedt het publiek wat schokkende scènes uit een huwelijk, laat nu eens de dief de gelegenheid creëren. De spreker loopt een verliefde wolf in schaapskleren tegen het lijf, steunt de kerk door de pastoor te beledigen en ziet samen met het publiek de criminele gevolgen van een pestepidemie onder ogen.
Een prachtige bron, ook voor genealogen, en een weliswaar criminele maar tegelijkertijd ook sfeervolle lezing waarbij het publiek wordt uitgenodigd mee te doen!
De voordacht wordt gehouden in Scarabee, Mantelmeeuwlaan 10 op 15 november, 20:00 uur en is voor iedereen gratis toegankelijk.

De spreker is historicus, geschiedenisleraar, schoolleider, archiefmedewerker en gids. Hij woont in Gemert.

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Gebied Nederwetten en Eckart
Atelier van Vincent van Gogh achter de domineeswoning in Nuenen ergens in de jaren zeventig. Fotograaf Jan Bijvank, collectie RHCe
Steven Kruijswijk bij de aankomst van de 3e etappe van de Giro in Arnhem
Warande. De Beukenberg.
images/hourglass.png

ZOEKEN...